Moteller i USA

Vi kender alle de store fine Hoteller når vi tager på ferie. Med egen restaurant, pool og al hvad der hører til en god ferie. Hotellers bekvemmeligheder er fine, når man skal være samme sted i en uge eller mere. Men skal bare have en enkelt overnatning når man er på farten, er et stort dyrt Hotel måske ikke løsningen. Og her kan et Motel være en god løsning.

Motellerne opstod i USA i 1920’erne da bilerne nu havde vundet indtog. Flere og flere fik bil, og dermed kunne komme mere omkring end da det foregik med hest og vogn. Inden motellerne var der kun “Campgrounds” rundt omkring. Altså pladser hvor man kunne parkere sin bil, eller hestevogn og overnatte. Typisk var her kun toilet og rindende vand. Intet andet.

Ordet “Motel” er faktisk en sammentrækning af “Motor Hotel” – Motor Hotel, netop fordi det var beregnet for bilister. Typisk var det små hytter, eller en række sammensatte værelser, hvor man kunne parkere sin bil lige udenfor. Som regel privat eget, men senere skød også Motel kæder op. I dag er der rigtig mange kæder, som f.eks Motel 6, Super 8, Days Inn og mange andre. Men stadig er der mange små privatejede Moteller i USA.

Selvom det kan være fristende at gå efter de store kæder, da man dermed ved hvad man får, så kan det også indimellem være interessant at vælge et af de små. Man får en anden oplevelse. Men….. Gør dig selv den tjeneste at bede om at se et værelse inden du betaler. Fordelen ved kæderne er at de ligner hinanden, og de ved at rengøring etc. er i top. Ved privatejede KAN det være en lidt anden sag. Så se værelset først !

I samtlige stater i USA er der ikke langt imellem motellerne. Så det med at booke moteller hjemmefra, hvor man så skal være fremme bestemte steder til bestemt tid, kan ikke anbefales. Det impulsive går herved lidt af turen, syntes jeg. Der skal være tid og plads i programmet til at se nærmere på ting man finder på sin vej, uden at være afhængig af at man skal være fremme ved et forud booket motel kl. 18. Moteller er der rigeligt af, så du skal nok finde et sted at sove !

Moteller er som regel bygget i “I”, “L” eller “U” form. Værelser i en eller flere etager, og i dag har de fleste swimmingpool, vaskeri og andre bekvemligheder. Ud over et “Managers Office” er der tit også tilknyttet en Diner. Ellers ligger der i hvert fald en Diner lige om hjørnet eller overfor. Nogle Moteller tilbyder “Continental Breakfast” – Men lad være med at tro at du ved at vælge et Motel med dette, at du så kører derfra med fyldt mave ! Typisk er det vare en fedtet basse, en kop kaffe og et glas juice. Du når ikke at dreje nøglen i bilen, før maven knurrer igen. Kør eller gå hellere til den lokale diner. Dem er der som regel også et utal af, selv i den mest støvede lille ørkenby.

DANTAX   DIGITAL CAMERA
Her har vi parkeret vores lejede Chevrolet Impala foran et lille privatejet Motel i cowboybyen “Tombstone” i Arizona – Der er også mulighed for at tøjre hesten  😉

P1000238
Morgenmad i solskinnet, med ejeren af motellet. Altid hyggeligt med lidt fortællinger af en lokal.

USA_04_2
Her et lækkert Motel jeg fandt i Utah – De største og fineste værelser jeg har set på et Motel. Og så til en pris på under $40 per overnatning !

USA_01_65
Ludlow Motel i Arizona

USA_01_100
Et af de meget kendte Moteller, ligger (selvfølgelig) på legendariske “Route 66”
Her er vi forbi i 2009 – Vores lejede Ford Flex er parkeret foran Dineren

USA_01_97

Roy's_Cafe_&_Motel
Små søde hytter står klar til de trætte bilister. Eller gjorde… For Motellet er desværre nu bare en Diner og souvenir butik.

6_10_08_64
Her et typisk “Motel 6” – En af de største kæder i USA. Fine værelser og til fornuftig pris. Eneste minus er at de er 98% ens, uanset hvor du er i landet. Så om du er Florida, Arizona eller Seattle er værelserne næsten identisk indrettet. Bliver måske en smule kedeligt i længden.

_P1000819
Det her skilt kan du ikke undgå at se, når du kører rundt i USA. Det rager op overalt !
Kæden har over 1000 moteller fordelt i samtlige stater. Kæden har eksisteret siden 1962.

motel-postcards
Og dengang var konceptet præcis det samme. Samme grønne døre etc.

il_fullxfull_130012438

Amerikanerne er glade for deres moteller, og med de afstande de har derovre, kan man godt forstå det. Når man bliver træt af at køre, går der ikke længe før man kan tjekke ind på et Motel, da de som sagt ligger overalt. I 1960’erne gik det stærkt for motel branchen, og de skød op som paddehatte overalt.

vintage-motel-list
Moteller som dette i Santa Barbara, med egen altan og en lille fin pool, blev populært bland de amerikanske bilister, når de var på vej til familien 4-5 stater væk. Billedet er sikkert fra ca. 1960. Nyeste bil jeg kan spotte er den sorte 1959 Ford.

Vegas Chalet Motel North Las Vegas NV
Chatlet Motel i Las Vegas

vintage-motel-30
Der var knald på farverne i 1960’erne

del-ray_motel_indianapolis_IN(2)
Indretningen har i store træk ikke ændret sig meget fra dengang og til i dag.
2 KingSize senge, natbord, tv og telefon. Det er det man også får i dag, når man indlogerer sig.

ut-roosevelt-western-hills-motel-c1960
Roosevelt Western Hills Motel, Utah ca. 1962

tumblr_m5rx3m7ac11rrsynuo1_1280
Jeg elsker de fine lysskilte ved de små moteller. Tager tit billeder af dem, når jeg kan komme til det.

DANTAX   DIGITAL CAMERA
Her et jeg har taget i Arizona 2010. Selvom december for længst er overstået, kan man godt stadig have gang i julebelysningen.

sea dip motel daytona beach florida
Sea Dip Motel – Daytona Beach, Florida, ca. 1959

travel_inn_motel_&_restaurant_eugene_OR2
Travel Inn Motel, Eugene Oregon, sidst i 1950’erne

TraviSands Motel - Fairfield, California
Fairfield, Californien

roadsidemotel
Typisk motelværelse anno 1960 ?

MPCX1

motel_capri_buena_park_CA
Motel Capri i Buena Park, Californien – En by jeg har været i mange gange. Her ligger en rigtig fin forlystelses park, med GODE rutchebaner.

motel_6_winslow_AZ
Motel 6, Winslow Arizona

lewis_palm_park_motel_st_petersburg_FL
Lewis Palm Park Motel – St. Petersburg, Florida

Howard Johnson's Orlando, Florida
Howard Johnsons Motel, Orlando Florida

El Rancho Parker Motel Parker AZ
El Rancho Parker Motel i byen Parker, Arizona

Dream Lodge Motel Greenville TX
Dream Lodge Motel, Greenville Texas

Desert Skies Motor Hotel Gallup NM
Desert Skies Motor Hotel, Gallup i New Mexico

City Center Motel Phoenix AZ
City Center Motel i Phoenix, Arizona – Ejeren af en flot 1957 Chevrolet Nomad er ved at checke ind.

4946334999_7825f4e93c_m
Skiltene har altid fascineret mig. Og især hvis de har haft bilnavne 😉

15315988695_c5d44c7210_n

24th Street Motel, North Wildwood, NJ 1966. Retro Motel
24th Street Motel, North Wildwood i New Jersie ca. 1965

4051623_f520
Endnu et Motel i Typisk Motel 6 stil

2585611876_acf7e9061b

6404328973_112cba67a4_z
Og med dette hyggelige billede fra poolen slutter historien om USA moteller.

Håber det kan give lidt viden og inspiration til din næste, eller først rejse til det forjættede land.

Se evt. billeder og få inspiration til turen fra mine ture til USA her: USA ALBUM