Hollywood skiltet’s historie

Forleden var jeg og en kammerat inde og se filmen “Gangster Squad”. Filmen foregår i Los Angeles området og på et tidspunkt i filmen ser man det velkendte “Hollywood” skilt i baggrunden. Men….. Det står ikke bare “Hollywood”, men “Hollywoodland” – Det undrede jeg mig lidt over, og først dagen efter hvor jeg talte om det med en god ven, Uno, over en bøf og et glas rødvin fik jeg forklaringen. Og den vil jeg her dele med jer, hvis i var lige så uvidende om historien om skiltet, som jeg åbenbart var. Selvom jeg mange gange har været i netop dette område.

hollywoodland

Skiltet blev sat op i 1923 som en reklame for de nylig udstykkede grunde “Hollywood Hills”. Bogstaverne som hver er 15 meter høje og 9.1 meter brede blev designet og fremstillet af Crescent Sign Company. De 13 bogstaver havde omkring 4000 pærer isat, som blinkede i 3 sekvenser. Først “HOLLY”, derefter “WOOD” og til så “LAND” – For tilsidst at stå helt oplyst med hele navnet.

De store telefonpæle som bærer bogstaverne, blev trukket derop af mulddyr. Prisen for hele projektet kostede den nette sum af $21.000 – Det svarer idag til ca. $250.000 !

 

166205-hollywood-sign
Der kæmpes med de store bogstaver. Bygget i træ, stål og lærred

240943-hollywood-sign
Så er skiltet tæt på at være færdigt

hollywoodland-sign
Endelig… Arbejderne kan på afstand betragte deres arbejde.

Skiltet blev tændt 13. Juli 1923, og planen var at det skulle stå der i 1 år til halvandet. Men det blev så populært at de valgte at lade det stå og firmaet Woodruff & Shoult fik kontrakten med at vedligeholde skiltet og dens mange pærer.

los_angeles_hollywoodland_sign-e1310663333618

En dag i starten af 30’erne var Albert Kothe, som var manden som vedligeholdt skiltet, på vej hjem i sin 1928 Ford A. Han boede i en lille hytte bag det første “L” i skiltet, og derved havde han jo nemt ved at skifte pærer, når de trængte til det. Desværre var han beruset, og det endte med at han kørte ud over klippen, og hans Ford A trillede direkte gennem bogstavet “H”. Bilen blev totalskadet. Hr. Kothe klarede turen uden skader. Han blev afskediget i 1939 da kontrakten med firmaet Woodruff & Shoult udløb.

I 1949 blev det besluttet at skiltet skulle renoveres, og at man samtidig skulle fjerne de sidste 4 bogstaver, så der blot stod “HOLLYWOOD”. Omkostningerne ved at vedligeholde skiltet var nu i hænderne på Handelskammeret i Hollywood. De havde ikke penge til at udskifte alle pærerne, så siden 1949 har der ikke været lys i skiltet.
Renoveringen af skiltet i 1949 gav det nyt liv, men det ubehandlede træ og metal blev dog stille i dårligere og dårlige stand. I 1970’erne var det første “O” splintret og knækket, så det lignede et “U”, og det sidste “O” manglede helt. Så nu stod der “HuLLYWO D”.

Hullywod-Sign
Skiltet som det så ud i 1978, inden det blev revet ned og erstattet af et helt nyt i stål.

I 1978 startede sangeren Alice Cooper en indsamling til at få skiltet renoveret endnu engang. Han donerede selv penge til bogstavet “O” som jo manglede helt. Sammen med 8 andre investorer samlede de ialt  $250.000 ind, som de donerede til projektet.
De nye bogstaver blev lavet helt i stål, så de ville holde mange år frem i tiden. De blev dog lidt mindre nu, og er nu i størrelsen 14 x 9.4 meter.
Den nye version af skiltet blev afsløret til Hollywoods 75 års jubilæum 14. november 1978.

Her en liste over donatorene:

imagesCA6JG2CU
Nedtagning af det gamle skilt er begyndt.

Igen i 2005 var det til til en opfriskning. Bay Cal Commercial Painting donerede denne gang pengene og arbejdet. I november strippede de alle bogstaverne ned til det bare metal og malede dem igen hvide.

Og skiltet står der endnu. Så det sidst i oktober 2012, da jeg var på endnu en tur til USA.

IMG_7412
Her står jeg og betragter skiltet fra Griffith Observatoriet. Et sted som skal besøges hvis man er i området !

 

 

Skriv et svar