Halicki – Stunt Driver

Vi bil nørder har set masser af film, KUN for at se biljagten vi har fået fortalt om af en anden bil nørd. Har jeg ret ??? Det er jeg sikker på !

En af disse film er Gone in 60 Seconds. Og nej….. Jeg tænker ikke her på den version som alle drengerøvene under 25 kender. Den med Nicolas Cage og Angelina Jolie, som blev udgivet i 2000. Nej, den rigtige version fra 1974.

Manden bag den originale film var stuntmanden H.B. Halicki. Hans fulde navn var Henry Blight Halicki, men blev altid bare kaldt Toby. Nu siger jeg at hans navn var…… Og der gør jeg fordi at Toby ikke længere er i blandt os, men døde under en indspilning i 1989. Men det vender vi tilbage til.

Henry blev født i New York i august 1940 og var den ene af en børneflok på 13 (TRETTEN !!). Alle børnene fik kælenavne, og Henry fik af uvisse årsager kælenavnet “Toby”. Tobys fascination af biler startede tidligt, da han tit hjalp til i familiens firma. Et firma som bjærgede køretøjer. Han begyndte at køre i bilerne i en meget tidlig alder, og allerede som 10 årig vidste han alt om biler og deres mekanik.

Som 15 årig flyttede han til Californien for at bo hos hans onkel. Her fortsatte han med at arbejde på biler på de lokale tankstation i Gardena. Som 21 årig blev han selvstændig og var nu ejer af “H.B. Halicki Junkyard and Mercantile Company”
Et firma som hentede konfiskerede biler, skrotbiler etc. Firmaet blev hurtigt kendt for at have rigtig mange klassiske biler stående. Også en hel del politibiler som han købte billigt på auktioner, når politiet var færdige med at buge dem. Disse politibiler skulle senere vise sig at blive nyttige at have stående…

Toby var ikke kun fascineret af biler. Nu hvor han boede i Californien var han jo også kommet nærmere Hollywood, og interessen for film meldte sig. Han medvirkede i 1972 i hans første film. “Love Me Deadly”, som fik premiere januar 1973.

Love-me-deadly-movie-poster-1972-1020293004

Toby var her stuntdriver, og hans medvirken her gav ham blod på tanden til at lave noget mere. Så han begyndte på at skrive et manuskript til hans første film, som skulle blive legendarisk.

1_100_2613

Filmen var naturligvis “Gone In 60 Seconds”. En film som handler om en flok biltyve, og med en bil i hovedrollen. “Eleanor” !!
Det er så vidt vides stadig den eneste film, hvor bilen har sit navn med i rollelisten.

go

I filmen bliver der smadret 93 biler, eller næsten en hvert minut i den 95 minutters lange film. Biljagten varer hele 40 minutter !!!!
Toby havde selv hovedrollen, og lavede de fleste stunts selv. Han svejsede selv stativerne fast på bilerne som kameraerne skulle sidde fast i og meget andet. Han havde fingrene i det hele !

I en scene, filmet på Harbor Freeway i San Pedro, ser man Eleanor ramme en pæl med omkring 160 km/t under biljagten. Et uheld som ikke var meningen, og som nær slog Toby ihjel. Den bagvedkørende stuntmand missede en markering og ramte Eleanor på et forkert tidspunkt.
Men Toby overlevede, og spurgte som det første da han kom ud af bilen, og de fik det på film…. Jo, han var en hård mand !

 

tobyhalicki_jpg

Toby Halicki bag kameraet

Filmen indspillede mere end 40 millioner dollars i 1974. Ganske godt gået af en lavbudget film, hvor en og samme mand står for manuskript, instruktion, hovedrolle og stunts. Filmen kostede blot $150.000 at lave.

1305-gone-in-60-seconds-h-b-halicki-stripped-sportsroof

Toby og stuntbilen som skulle have de fleste knubs

Toby byggede selv de 4 stuntbiler som blev brugt i filmen. Den bil som skulle have de fleste tæsk blev kraftig modificeret. Bilen han startede med var en brandskadet 1971 Ford Mustang Mach 1. Alle pladedele blev fjernet, så han kunne komme ind alle de rigtige steder og lave forstærkninger.

gone-5
Bilen blev lakeret gul og så var den klar til brug. Eller misbrug om man vil….

tnt24_info_Gone_in_60_Seconds_1974_BRRip_x264-AAC_Napisy_PL_Eng__291__573489
Mustangen mens den stadig var nogenlunde intakt. Grillen med de lodretstående lygter er fra 1973 modellen. Men får den til at se ny ud.
Det skal jo ikke se ud som om man er nærig og bruger en to år gammel bil i filmen….

Kendere kan dog se forskellen på kofangerne, lygterne under kofanger og andre detaljer, men lad nu det ligge…..  😉

Gone-in-60-Seconds
Bilen fik under optagelsen af den 40 minutter lange jagt virkelig nogle prygl. Det her var tiden inden computeranimerede biljagter. Rigtige mænd – Rigtige biler !!

gone

0409_sccp_01_z+1973_ford_mustang_eleanor+riding
Der er ikke mange kvadratcentimeter plade som ikke er krøllet !

mustang1

1305-gone-in-60-seconds-1973-ford-mustang-movie-sceneDet afsluttende stunt, på 190th Street i Redondo Beach, som ender med…..
Nej, det må du selv se hvis ikke du allerede har set filmen.
Toby fik ødelagt nogle ryghvirvler under dette stunt, og han kom aldrig til at gå som inden stuntet.

Movie Trailer til “Gone In 60 Seconds” (Se 48 sek. inde, hvor førnævnte stunt går galt)

i007500
Den originale filmbil lever stadig

MINOLTA DIGITAL CAMERA
Her møder den sin dobbeltgænger fra ny indspilningen fra 2000

1305-gone-in-60-seconds-denice-halicki-original-eleanor-1973-ford-mustang
Tobys kone, Denice står her ved den nye og den gamle “Eleanor”

I 1982 indspiller Toby igen en film. En film hvor der igen bliver smadret en pokkers masse biler. Over 250 faktisk….. Bilerne var næsten alle biler fra Toby’s egen skrotplads.

Filmen hedder “The Junkman” og handler om en fyr som ejer en skrotplads og som har indspillet en film som hedder “Gone in 60 Seconds” – Hhhmmmmmmm. Det plot lyder bekendt…..

Filmen bliver også i folkemunde kaldt for “Gone In 60 Seconds II” og det er jo ikke helt ved siden af….. Men den var ikke officielt en 2’er !

The_Junkman

Han jagtes af nogle lejemordere med dertil hørende vilde biljagter. Også her var Toby meget tæt på at blive slået ihjel Et stunt med en flyvemaskine der NÆSTEN skal ramme ham, rammer faktisk hans bil og tager nær livet af ham. Livet som stuntmand er ikke helt ufarligt….

Movie Trailer til “The Junkman”

Allerede året efter, i 1983, indspiller Toby igen en ny film. ‘

Deadline_Auto_Theft_FilmPoster

Men så hurtigt efter !!???? Hvordan er det muligt ?
Det er muligt når man genbruge store dele af sine egne to foregående film. Masser af filmbidder fra begge hans tidligere film er genbrugt i denne. Det er en smule tyndt……..

Se selv her i traileren for filmen:

Deadline Auto Theft bliver af nogle også kaldt for “Gone In 60 Seconds III”
Ikke helt uden grund…..

Men en egentlig opfølger af “Gone In 60 Seconds” begynder i 1989. Kun få måneder efter at Toby er blevet gift med Denice som han mødte i 1983.
Der var indkøbt over 400 biler, som skulle bruges. Så skulle successen være i hus ?

Men 20. august 1989 i New York gik det igen galt med et stunt. Et vandtårn som skulle vælte, væltede for tidligt Tårnet fik fat i nogle kabler som derefter væltede en pæl, som så væltede ned over Toby. Han var dræbt på stedet….

B-clean-up-after-accident E-New-paper-clippings F-news-paper-clippings untitled

“Gone In 60 Seconds II” blev aldrig vist i biograferne, men kan i dag købes på DVD.

Scene fra “Gone In 60 Seconds 2”

Reklame for DVD boks set med to af Halicki’s film – Incl. “Gone In 60 Seconds 2”

Til sidst en rigtig god dokumentarvideo om Toby Halicki og hans film.

File created with CoreGraphics