Lidt om olier.

Hvilken olie skal man vælge i vores ældre biler er ofte et berettiget spørgsmål.

Vi har spurgt Mikael Mörnsjö på Statoil hvilken type olie som man bør anvende til sin amerikanerbil fra 1950 - 70'erne.

 

 

Motorolier:

Hvis man kun bruger køretøjet om sommeren behøver man ikke direkte at tage hensyn til olies egenskaber når den er kold. Eksempelvis klarer en 10W-30, 10W-40 eller 15W-40 olie mer end fint de koldstartkrav som behøves.
At anvende en endnu tykkere olie som f.eks. 15W-50 eller 20W-50 fungerer også men er lidt unødig tykt.
Det kan være fint hvis motoren er vældig slidt. Det mindsker skrammellyden fra motoren, men det gør også at den bruger mere benzin grundet friktionen i den tykke oile..
Hvis man af en eller anden grund bliver meget varm, kan det være godt med lidt tykkere olie.
En fin mineralolie smører og holder lige så rent som en syntetisk olie. I nogle tilfælde bedre. (At syntetolien holder motoren bedre ren end en mineralolie ar ikke rigtigt, men kræver en del forklaring.) De moderne tynde syntetolier så som 0W-30 og 0W-40, visse 5W-30 syntes jeg ikke man skal anvende i disse motorer.
Olien bliver for tynd, og en hvis risiko for alt forhøj slitage foreligger. Specielt på knastakslen.

De bedste viskositeter er som før nævnt SAE 10W-30, 10W-40, 15W-40.
Tykkere som f.eks. 15W-50, 20W-50 fungerer også.
At dagens motorolier holder rent og smører meget bedre end de specifikationer som foreskrevet ved de respektive årstal er bare en fordel.
 
 

Automatgear olier:

 
Her er der en del forskellige olier at tage hensyn til, men Statoil har olier  i sortimentet som overholder selv de ældre specifikationer.

Ford

Frem til sidst i 70'erne havde Ford sin egen specifikation: M2C-33F eller G, og det er vigtigt at man fylder gearkassen med den rigtige olie ellers kommer koblingspladerne i gearkassen til at "fedte" og i værste fald brænder de sammen.
Denne olie er rød og har en lidt anden friktionskarakteristik sammenlignet med Dexron-olier.
I Statoils sortiment hedder den olie Statoil TransWay Type G. Den findes på Statoils stationer
i 1 liters dunke.
Derefter hedder Fords variant Mercon og dens specifikationen går ofte at kombinere med Dexron olierne. Den anvendes ofte som servo-olie på forskellige køretøjer.

Dexron
Andre som GM, Chrysler m.fl. anvender Dexron olierne har ens viskositet som Fords Mercon olier og er også rød. Denne type olie kommer til at "fedte" i en Ford Gearkasse hvis man påfylder denne på en gammel Ford gearkasse. I årenes løb er der kommet flere varianter af  Dexron olierne. Står der Dexron i specifikationen, så kan man tage en Dexron II eller III.
I Statoils sortiment hedder disse olier Statoil TransWay DX II og Statoil TransWay DX III. (Chrysler har på et senere tidspunkt indført Mopar ATF+ specielt for deres nyere automatgearkasser som ikke har fungeret så godt.
Denne olie er en Dexron variant oftest syntetisk for at kunne klare høje temperaturer. Anvendes ofte som servo-olie for forskellige biler.

ATF A, Suffix A
Dette er forgængeren til Dexron olierne og har en friktionskarakteristik som ligger mellem
Ford og Dexron olien. Er oftes rød, men kan også fås ufarvede. Her tilsættes ingen friktions midler, hvilket medfører at baseolies friktionsegenskaber gælder. Denne olie findes ofte i instruktionsbøger fra 50'erne. Derefter blev det Dexron.
Sådanne olier har Statoil også og den hedder Statoil ATF A-52. Den er ikke rød.
Finns normalt ikke på tankstationerne, men kan bestilles fra Statoil Lubricants.
Anvendes ofte som servo-olie for forskellige biler.

Bagtøjs olier:
Her er det oftest en mineraolie SAE 80W-90 som foreskrives. Vigtigt at man tager en Hypoid-olie som specifikationsmæssigt hedder API GL-5. Er akslen med spær så behøves LS-olie
(Limited slip-olie). En friktionstilsætning som gør at det skrider som det skal i spærepladerne. Det er ikke nødvendigt at anvende en syntetisk hvis man ikke kører mange kilometer (sparer lidt brændstof) eller kører om vinteren. En mineral fungerer fint.
I Statoils sortiment hedder disse olier Statoil GearWay G5 80W-90 og til modeller med spær. anvendes GearWay LS5 80W-90. Findes normalt ikke på tankstationer, men kan  bestilles hos Statoil Lubricants.
Har man sin egen LS-tilsætning så gør man det bare i en alm. GearWay G5 80W-90.

Statoil Lubricants.
Teknisk rågivning Auto
Mikael Mörnsjö